Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

sobota 30. srpna 2014

Seriál Emma Approved potvrzuje zajímavost vlogového formátu seriálů

Zajímají vás neobvyklé seriálové nebo filmové počiny? Pak by vám rozhodně neměla uniknout Pemberley Digital, společnost produkující "timeless stories in innovative ways". Začali adaptacemi příběhů Jane Austen (Pýcha a předsudek, Emma, Sanditon), ale v současnosti běží také jejich verze Frankensteina. Nebudu lhát, všechno to nestíhám sledovat - takže pojďme se teď bavit hlavně o Emmě.



Emma Woodhouse. Dívka z lepší rodiny, kterou její bohatý tatínek podporuje v podnikání a ve vizionářské snaze zlepšit život lidí, případně zlepšit rovnou celý svět. Jejím obchodím partnerem je Alex Knightly, který ve firmě dělá "ty nudném racionální věci", jako je účetnictví a organizování chodu společnosti. Dost času mu ale zabírá snaha udržet Emmu nohama na zemi. Což se samozřejmě nedaří.

Jako v knize... tedy skoro

Emma od Jane Austen není mojí oblíbenou knihou a hlavní hrdinka mi nikdy moc nepřirostla k srdci, takže i moje hodnocení seriálové postavy bude trochu negativně emočně zatížené. V seriálu totiž podle mě ještě zvýraznili její charakterové rysy, hlavně nepřekonatelnou potřebu zasahovat ostatním do života a říkat jim, co je pro ně nejlepší. To, co nemůže říct Emma z počátku 19, století naplno, si Emma z roku 2014 dovolit rozhodně může, takže všechny její intriky jsou jaksi víc viditelné. Já vím, dělá to s dobrým úmyslem a poučuje se ze svých chyb. Ale stejně tuhle stránku její povahy prostě nemám ráda.
Seriálová Emma (Joanna Sotomura) se chová jako dáma z lepší společnosti, trochu nerozvážně, hodně sebevědomě a absolutně netečně ke všemu, co by ji mohlo nudit. Což většinou odnese Alex Knightly (Brent Bailey), který se těmi nudnými věcmi zabývat musí, jelikož Emma je tu ten kreativní člověk.  Nejdříve se ve firmě (pojmenované Emma Approved) Emma se svoji zbožňující asistentkou Harriet Smith (Dayeanne Hutton) zaměřují na seznamování lidí, kteří by se k sobě (podle Emmy) perfektně hodili, potom na organizování charitativních akcí a večírků pro vyšší společnost všeho druhu.


Kdyby Austen žila dnes

Ale samozřejmě jde hlavně o vztahy - Emma se snaží najít vhodného partnera pro Harriet, čímž vyvolá (stejně jako v knize) spoustu zmatků. V seriálu defilují postavy známé z knižní předlohy, i když v trochu různých pozicích: Jane Fairfax je úspěšná a ambiciózní absolventka Oxfordu, Frank Churchill vlivný podnikatel, Annie Taylor-Weston Emmina nejlepší kamarádka, pan Elton je senátorem, Martin firemním ajťákem. Kostra příběhů se základními vztahovými propletenci zůstává, jen je aktualizovaná do naší doby.

Vlogový zázrak

Jak jsem napsala v úvodu, na seriálu je fascinující hlavně jeho forma. Jednotlivé díly jsou točné jako vlogové příspěvky, na kterých Emma dokumentuje svoji skvělost. Za tímto účelem mají všichni v kancelářích kamery a jejich rozhovory i jednání se odehrávají před nimi. Ano, je to dost divné. Bohužel nám nezbývá než na tuto hru přistoupit, protože jinak bychom si ji neužili. A že je hodně co objevovat: kromě hlavního youtube kanálu s příběhem můžete sledovat ještě Harrietin hudební klub, ve kterém zpívá své písničky (ten jsem moc nesledovala, Harrietina tvorba mě opravdu nevzala) a kanál s QA (otázkami a odpovědmi). Můžete si číst Emmin lifestylový blog s radami do života, módou a fotkami. V době vysílání seriálu byly aktivní účty všech hrdinů na Twitteru, Facebooku, Instagramu, Google+, Tumblru a Pinterestu.
Tvůrci tak opět vytvořili svět sám pro sebe, který leží přesně na hranici fikce a reality. Maličko se prolnul se světem Lizzie Bennet Diaries (adaptace Pýchy a předsudku, přečtěte si moji recenzi tohoto seriálu), když si senátor Elton vybral za ženu Caroline Lee, sestru Bena Lee (v knižní verzi Bingleyovi, pan Bingley byl nápadníkem Elizabethiny sestry Jane a manipulativní Caroline se je snažila rozeštvat). Možná se v Emma Approved objevuje víc souvislostí s dalšími projekty Pemberley Digital, ale neobjevila jsem je. 


Emma Approved podle mě nedosahuje kvality sesterského příběhu Lizzie Bennet Diaries (který získal cenu Emmy), ale jak jsem řekla, možná jsem jen zaujatá proti ději. Herci jsou výborní, i když hraní v seriálu tohoto formátu musí být hodně jiné než v klasických seriálech, nemluvě o divadle. Pro vlogy je ideální expresivní vyjadřování, gesta a mimika, která v krátkém časovém úseku vyměřeném jednomu dílu řekne dost na to, aby děj dával smysl bez zbytečných řečí. A v tom jsou tito herci opravdu dobří. 

Pokud máte rádi Jane Austen, romantické vztahové komedie a/nebo inovativní seriálové formáty, Emma Approved stojí za zhlédnutí. Přistupte na hru na realitu a budete se náramně bavit. A pokud vám tenhle příběh nesedne, vždycky můžete zkusit jeden z dalších seriálů z dílny Pemberley Digital. Já to mám každopádně v úmyslu. 





 
Jak moc se mi seriál líbí:


    

Žádné komentáře:

Okomentovat