Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 5. listopadu 2014

Sedmá série The Mentalist bude opravdu poslední

Zhruba celý minulý rok jsem byla silně závislá na seriálu The Mentalist (Mentalista). Nebyla to láska na první pohled, ale silné to tedy bylo. Ale nepíšu tenhle článek, abych probírala nestálost svých citů. Jádrem sdělení je, že CBS potvrdila, že sedmá zkrácená sezóna (13 dílů) bude opravdu poslední.

 

Pokud si seriál drží více jak pět sérií slušnou kvalitu, prohlásila bych to samo o sobě za úspěch. Detektivní seriál v hlavní roli s Patrickem Janem (Simon Baker), který neobyčejně dobře zná lidskou psychiku, rád zůstává ve své arogantní póze a honí vraha své rodiny, tohle dokázal. Všichni, kdo seriál systematicky sledovali, si ale museli všimnout, že v šesté sezóně přišel zlom - autoři se pokusili udržet seriál naživu i poté, co byla ukončena dějová linie točící se okolo vraha Rudého Johna, což se ukázalo být nemožné. 

Odeberte seriálu jeho hlavní zápletku a hlavní postavě její raison d´etre a zůstane vám špatně uvěřitelná, prázdná kostra. Scénáristi se na to očividně snažili reagovat přidáním nových postav: obměnili půlku týmu a zasadili ho do jiného prostředí. Hlavně ale začali víc rozvíjet vztahové linie, konkrétně se intenzivněji řešil vztah Janea a druhé hlavní postavy, agentky Teresy Lisbon (Robin Tunney), čímž se ale seriál začal nebezpečně překlápět do soap opery. Přiznávám, že jsem doufala, že ten podivně zamrzlý vztah, který mezi dvěma hlavním postavami vykonstruovali, tvůrci nějak rozseknou (fanoušci seriálu spekulovali o Jisbon už tak dlouho - v podstatě od první sezóny - že to bylo otravné). Ale přesto - pokud se původně kvalitní drama (jehož kvalita podle mě dosáhla vrcholu v atmosféře okolo stupňujícího se honu na  Rudého Johna) začne měnit v průměrnou vztahovku, je čas odejít.

Jsem proto celkem ráda, že mají autoři (nebo samotná televize) rozum a nebudou se snažit z Mentalisty udělat nekonečný seriál a la Rodinná pouta. 

A nakonec - pro nás fanoušky, kteří jsme se rozhodli zůstat se seriálem až do konce (ať už bude jakýkoliv) tu zbývá ještě 13 epizod, během kterých budeme moct dokončit tento bolestivý rozchod. Dobrou zprávou je, že se překvapivě začně vysílat už tento měsíc, od 30. listopadu. V únoru by pak měl seriál definitivně skončit. Doufám tedy, že odejde se ctí - a až do konce si udrží aspoň přiměřeně dobrou kvalitu. 



3 komentáře:

  1. Je to škoda, že to bude poslední série, nechce se mi se s Mentalistou rozloučit :) Ale na druhou stranu je pravda, že skončit se má v nejlepším a ne natahovat seriál do nekonečna.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, taky je pro mě to loučení těžké! Ale vždycky mě štvou ty seriály, které tvůrci natahují a úplně tím zkazí celkový dojem...

      Vymazat
  2. Já bych teda nekončila, je to super seriál, ať už jako kriminálka či romanťák

    OdpovědětVymazat