Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 25. února 2015

Filmové ceny Otýlie: moji osobní Oscaři

Ceny filmové Akademie byly rozdány. A já přemýšlím, o čem seznam oceněných filmů vypovídá. Většinu filmů jsem neviděla - a u velké části to ani nemám v úmyslu dohánět. Zdá se mi ale, že se akademici tenhle rok podivně nehollywoodsky odklonili od oceňování velkofilmů a jasných „hitů“ a tváří až jako velcí intelektuálové.

 Ale nechci tu mluvit o filmech, které jsem neviděla. (I když bych mohla - všichni známe hesla z Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli, že?) Radši bych tu dnes rozdala pár symbolických uznání filmům, které jsem za tenhle rok zhlédla, a to v kategoriích, ve kterých o filmech uvažuju. (Omlouvám se všem filmovým fajnšmekrům a profesionálům, ale opravdu moc nepřemýšlím o tom, jaký má film střih...)

Famfáry, prosím! Právě začíná předávání cen filmové nadšenkyně - amatérky, prestižní ocenění Otýlie!




Nejlepší herec v hlavní roli

Benedict Cumberbatch ve filmu The Imitation Game (má recenze je k přečtení zde). Jeho geniální podivíni jsou prostě skvělí. 
Specializace: Nepochopený génius

Nejlepší herečka v hlavní roli

Rosamund Pike v Gone Girl (moje recenze zde). Ukázala ve filmu snad všechno od sladké princezny a hodné holčičky, přes trpící zanedbávanou mrchu až po psychopatku. Kdybych si pamatovala svoje sny, tak řeknu, že jsem z ní měla noční můry.
U této kategorie jsem dlouho váhala, zda zahrnout filmy, které měly v Americe premiéru v roce 2013, ale u nás až v roce 2014. Je to sporné. Nechci být nespravedlivá, takže si vytvářím vlastní pravidla a uděluji druhou Otýlii excelentní Meryl Streep za roli matky v August: Osage County. Tenhle film se mi vryl hodně hluboko pod kůži a hodně se mi líbil divadelní styl, jakým byl pojatý (recenzi najdete tady).

Hodná holka?
Matriarchát v praxi

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Alex Laather jako mladý Alan Turing ve filmu The Imitation Game. Svým výkonem zastínil většinu zkušených hereckých hvězd, kterých je ten film plný.
Ovšem pokud bychom opět zařadili i filmy, které měly u nás premiéru až v lednu, ale v Americe už v roce 2013, pak bych vyzdvihla opět Benedicta Cumberbatche a jeho beznadějně ušlápnutou, zamindrákovanou postavu v August: Osage Country. Podezřívám ho, že si musel užít tu změnu: konečně hraje někoho s IQ pod populačním průměrem!
Mladý, ale skvělý

Tentokrát žádný génius!

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Trapná situace - žádná herečka ve vedlejší roli mi neutkvěla v paměti. Dost se za to stydím. Proto tuhle cenu předávám Scarlett Johansson za to, jak vtipná byla ve filmu Captain America: The Winter Soldier a jak úžasně hrála hlasem ve filmu Her.


Nejlepší hudba

Tahle kategorie mi dala zabrat. Obecně si myslím, že dobrá hudba má doplňovat příběh a naprosto s ním splynout, takže ji v kině vnímáte spíš minimálně a až zpětně přemýšlíte o tom, jak krásně dokreslovala atmosféru. A když si pak pustíte soundtrack, zdá se vám, že zase sedíte v kině a prožíváte příběh.
Z tohoto pohledu bylo dobrých hudebních soundtracků tento rok opravdu hodně. Nejvíc mi ale utkvěl ten Alexandra Desplata z The Imitation Game. Ovšem třeba v Gone Girl nebo v Captainu Amerikovi byla také skvělá hudba. 


Nejlepší dokument

Finding Vivian Meyer. Fascinující pátrání po osudu jedné neobyčejně talentované fotografky, která udělala vše pro to, aby zůstala v mysli ostatních lidí úplně obyčejnou. (Moji recenzi najdete zde.) 


 Nejlepší komiksová adaptace

Captain America: The Winter Soldier (moje recenze zde) ode mě dostává Otýlii za nejlepší komiks roku 2015. S přehledem strčil do kapsy celkem vtipné Strážce galaxie, a to hlavně díky lepšímu příběhu a společenskému přesahu. Použít americký blockbuster plný komiksových hrdinů pro diskuzi o činnosti NSA je prostě cool.

Záchrana světa na počkání

Nejlepší sci-fi

A opět jsem u problému posunutých českých premiér oproti USA. Interstellar jsem ještě neviděla (já vím, ostuda), takže Otýlie jde komornímu vztahovému sci-fi Ona, které u nás mělo premiéru až v březnu 2014. Tento film se dost trefil do mých úvah o tom, kam se současnou technologií směřujeme - a jak nás tenhle technologický růst ovlivní jako jednotlivce.Všem doporučuji. (Moji recenzi si můžete přečíst zde.)

 

Nejlepší romantický film

Jednoznačně The Fault in Our Stars (recenze tady). Hlavně proto, že jsem jiný neviděla. A taky proto, že to bylo víceméně dobře natočené: scénář se držel předlohy, takže se nedalo nic zkazit, herci byli fajn a já si dosytosti pobrečela. Co víc si přát?   



Nejzajímavější vizuální prvky

Young and Prodigious T. S. Spivet u nás vůbec nešel do kin, viděla jsem ho v létě ve Spojeném království. Dějově je naprosto podprůměrný, ale jeho vizuální stránka mě zaujala: jasné barvy, krásné přírodní scenérie, film proložený různými výkresy. Atmosféra snová a naivní, jako když otevřete dětské leporelo. (Recenze zde.) 


AntiOtýlie: cena za filmový průšvih

Anticeny nejsou mým koníčkem, ale říkám si, že jednu rozdat musím. Po dlouhém zápasu se svým kritickým Já jsem se rozhodla neudělit AntiOtýlii celému filmu Hobbit: Battle of Five Armies, ale jenom Orlando Bloomovi za jeho Legolase. Uznejte - jeho smrtelně vážné výrazy (které mi způsobovaly záchvaty smíchu) a scéna s běháním po padajících kamenech (Legolas je nad gravitaci naprosto povznesený) prostě zaslouží uznání!

Nezáměrně komický prvek v Hobitovi


To byly moje filmové ceny. Jaké filmy zaujaly v minulém roce vás? A co si myslíte o cenách předaných Akademií?



Zdroje obrázků: http://www.scriptmag.com/features/storytelling-strategies-imitation-game-cracking-enigmatic-script
http://www.cineticstudios.com/blog/2014/10/finding-gone-girl-a-technical-breakdown.html
http://popgoestheweek.com/category/movies/
s://www.yahoo.com/movies/the-imitation-game-alex-lawther-benedict-104078334352.html
http://thecinemamonster.com/2013/09/25/tiff-2013-august-osage-county-2013/
http://vigilandoelcielo.blogspot.cz/2014_04_01_archive.html
http://www.alexandredesplat.net/index.php
https://www.austinfilm.org/sneak-previews/finding-vivian-maier
http://bgr.com/2014/04/07/captain-america-winter-soldier-nsa/
http://moviepilot.com/posts/2014/03/23/her-movie-review-no-spoilers-1286883?lt_source=external,manual
http://www.indiewire.com/boxofficeinsider/next-weeks-box-office-battle-cruise-blunt-vs-hazel-augustus-20140527
http://www.showfilmfirst.com/young-prodigious-t-s-spivet/
http://imgkid.com/orlando-bloom-the-hobbit.shtml 
http://moviepilot.com/posts/2014/12/24/comicbookdude2-s-top-10-movies-of-2014-2539836?lt_source=external,manual

4 komentáře:

  1. Tak jo, nalákala jsi mě :) The Imitation Game, Her a August: Osage County přidávám na seznam Must see!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně! Všechny stojí bezpodmínečně za to! :)

      Vymazat
  2. Díky moc za tip na toto: Young and Prodigious T. S. Spivet - mám rozečtenou knihu, ale odložila jsem ji, zasekla jsem se v poslední třetině a nějak se nemůžu donutit k dočtení. Po výtvarné stránce paráda, hlavní hrdina je geniální podivín, nadaný kreslíř map, ale kniha je zbytečně rozvláčná, tak si zkusím někde sehnat film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film tedy rozvláčný není, ale je dost možné, že hodně vybočuje z děje knihy, opravdu byl hodně hollywoodsky sentimentálně zpracovaný. Výtvarná stránka mě na tom taky baví, musím tu knihu někdy aspoń prolistovat v knihkupectví :)

      Vymazat