Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

pátek 24. dubna 2015

Projekt: Čteme Peroutku

Kauza Hrad vs. Peroutka je v plném proudu. Selhal Peroutka, neselhal Peroutka? Ovčáček si hraje na detektiva a kdesi vyhrabal "kompromitující" články, které mají dokazovat prezidentův přešlap. Nemá cenu dlouze tu rozebírat, kdo co řekl a kdo si co myslí. Pojďme radši využít tuhle kauzu a opravdu si od Peroutky něco přečíst.



 Ano - je nejvyšší čas začít  Peroutku opravdu číst. Nejde o to, abychom si pak hráli na soudce prezidentovy příčetnosti. Nikdo z nás nebude schopný přečíst kompletní Peroutkovo dílo, že. Ale na to, jak významnou osobností byl, toho o něm víme opravdu příliš málo - víme, že nejlepší novináři dostávají každoročně Cenu Ferdinanda Peroutky, že byl přítelem Karla Čapka (na Čapkově Strži má v podkroví pokoj, ve kterém můžete vidět expozici o jeho životě), že byl významným novinářem i v exilu, kde vedl českou sekci Svobodné Evropy. Ale kdo z nás od něj něco četl...?

Takže proto. Začínám číst Peroutku. A vy tu brzo budete moct najít, co že jsem od Peroutky (nebo o něm - osobně mám zálusk na knihu od Pavla Kosatíka) přečetla a jak se mi to líbilo. A doufám, že se třeba taky zapojíte (jako třeba bloggerka z LostSoul2015, která se na Peroutku taky chystá).

Kdybyste nechtěli od Peroutky nic číst, velmi doporučuju podívat se aspoň na díl Historie cs ze soboty 18.4., který byl celý věnovaný tomuto slavnému novináři. A pak můžete zkusit rozhovor s jeho vnučkou na DVtv o tom, proč chce žalovat český stát za prezidentovy výroky. Kdybyste ani potom neměli Peroutky dost, stojí za pozornost fakt, že některé jeho komentáře z éry Rádia Svobodná Evropa jsou dostupné online na eSbírkách (jde o nahrávky z období mezi padesátými a sedmdesátými lety).

Takže, pojďme číst Peroutku! A pojďme se bavit o tom, co nám tenhle novinář, kritik a podle všeho velmi zajímavý člověk přinesl. Protože není nic lepšího než vytvořit si vlastní názor, a nic horšího než zapomenout na osobnost, která si to nezaslouží.

 Máte chuť přečíst si něco od Petouky? Nebo jste od něj (o něm) už něco četli?


Zdroj portrétu: http://www.simonak.eu/index.php?stranka=pages/popularizace_historie/17/text.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat