Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

neděle 5. dubna 2015

Zadarmo do Národní galerie!

Když jsem včera zjistila, že značná část mých facebookových přátel sdílí výkřiky typu "Odstěhuju se do Národní galerie!" a "Už mě z galerie nikdo nedostane!", zbystřila jsem. A dozvěděla jsem se tak jednu z nejlepších zpráv poslední doby: Až do konce roku bude vstup do stálých expozic Národní galerie pro děti do 18 let a studenty do 26 let zdarma. No řekněte, není to krása? 



Oficiální, poměrně strohé vyjádření na webu NG říká, že vstupné za tuto část návštěvníků uhradí Komerční banka. Přiznávám, že tato bankovní organizace právě v mých očích dost vyrostla, což je očividně její záměr. Každopádně pokud aspoň občas chodíte do galerie a trochu se orientujete v cenách vstupného, musí vám být jasné, proč to říkám. Pokud byste například jako studenti chtěli navštívit Veletržní palác, zaplatíte za tuhle návštěvu 150 Kč sníženého vstupného (plné je 300 Kč). Pro studenta nic moc. Taky proto jsou vždycky všechny galerie přelidněné o Muzejní noci (která bude mimochodem letos 13. června) nebo ve dnech, kdy má Narodní galerie vstup zdrama (při výročích založení nebo státním svátku 28. října).
Samozřejmě chápu, že umění to má těžké a z něčeho prostě chod galerií financován být musí - právě proto je sponzorství ideálním "kompromisem". Doufám, že takovýchto akcí bude víc, třeba i v dalších uměleckých organizacích. Bylo by to skvělé.

Do té doby se stěhuju do Národní galerie. Dejte vědět, kdybyste se někdo chtěl přidat.

Žádné komentáře:

Okomentovat