Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

středa 27. ledna 2016

Vztahy, touhy a frustrace ukryté Pod sněhem

Kniha bez složité zápletky, ale se zamotaným propletencem rodinných vztahů: to je Pod sněhem od Petry Soukupové. Výborná kniha o tom, jak těžké je udržovat sourozenecké a partnerské vztahy, jak se každodenně vyrovnáváme se svými frustracemi a sny a jak to může dopadnout, když prostě chcete navšívit rodiče.


čtvrtek 21. ledna 2016

Malý princ: Filmová pohádka pro dospělé (která je natočená pro děti)

Malý princ: nestárnoucí filozofická pohádka, která svojí hloubkou není pro děti. A jakkoliv na jeho motivy můžete natočit film s nálepkou "dětský" a opatřit ho spoustou scén ze současnosti, které explicitně vysvětlují poselství této knížky, pořád to tak úplně příběh pro děti není: nebo rozhodně není jenom pro ně. Malý princ režiséra Marka Osbourna nicméně poměrně dobře vystihnul atmosféru knihy a hlavně přinesl vizuálně nádhernou podívanou.



pátek 15. ledna 2016

Prokletí velkých řetězcových knihkupectví

Určitě jste si toho taky všimli. Začalo to nenápadně a plíživě, ale teď už je to faktem: Malá nezávislá knihkupectví nahradily pobočky velkých knižních řetězců. Unifikované a pečlivě, organizovaně vedené, ale úplně bez atmosféry. Tisíce knih jsou dostupné na jednom místě, dobře dohledatelné a za nijak špatné ceny. Všichni do nich chodíme. A někteří z nás je taky nemají rádi.


pondělí 11. ledna 2016

Murakamiho povídky o mužích, kteří nemají ženy

Haruki Murakami je nejspíš nejslavnějším současným japonským autorem: jeho knihy se automaticky stávají bestsellery a asi proto u nás vychází jedna za druhou. Muži, kteří nemají ženy je tematicky propojená sbírka povídek. Nahlédneme v ní do života několika mužů, kteří jsou osamělí, opuštění nebo podvádění ženami: prostě mužů, kteří to se ženami nemají lehké (a ony s nimi).



sobota 9. ledna 2016

TOP 5 + 1 příběhů roku 2015

Dobrá dobrá, podlehla jsem. Sentimentalita zvítězila, takže jsem tu se seznamem nejlepších knižních a filmových příběhů, na které jsem během minulého roku narazila. Výběr to byl opravdu těžký, protože jsem po příběhové stránce zažila jen velmi málo přehmatů...



pondělí 4. ledna 2016

Sherlock, Přízračná nevěsta: Kouzlo seriálu vymizelo?

Tak jsme rok čekali na pokračování toho skvělého seriálu Sherlock, od kterého automaticky požadujeme výborné herecké výkony a velmi dobrý, propracovaný scénář. A pak to přišlo: novoroční díl Přízračná nevěsta, ještě k tomu z viktoriánského Londýna. Dívala jsem se na to celé trochu nevěřícně  a s rozporuplnými pocity. A s myšlenkou, že už jde hlavně o vcelku neškodný exhibicionismus scénáristů a "chytré" narážky pro skalní fanoušky.



pátek 1. ledna 2016

Posedlost příběhy v Gaarderově Principálově dceři

Jostein Gaarder je u nás slavný díky knize Sofiin svět: přitom se mi čím dál tím víc zdá, že jeho další knihy jsou mnohem lepší. Potvrdila mi to i Principálova dcera, ve které se vypráví o jednom podivínovi, nezměrné fantazii, spisovatelských blocích a ztracených dcerách.