Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

sobota 4. března 2017

Doktor Watson a vraždy mezi tanky

Druhý díl detektivní série Roberta Ryana, ve které doktor Watson vyšetřuje případy během první světové války, nese název Mrtví nikam neutečou. Pokračuje přesně v duchu prvního dílu: poctivě vystavěná zápletka, nečekané zvraty a pár zajímavých, i když nepříliš uvěřitelných postav.

 
Děj se tentokrát neodehrává v oblasti bojů, ale z větší části v Anglii - a doktora Watsona, který se teprve vzpamatovává z traumat přivezených z fronty, zavede přímo k největšímu vojenskému tajemství té doby. Churchill chce, aby se vydal do přísně střeženého areálu, kde se vyvíjí zbraně s potenciálem rozhodnout válku ve prospěch Anglie - tanky. Aby se tanky mohly ukázat světu, musí ovšem přestat umírat lidi, kteří se na jejím vymýšlení a ovládání podílejí. Ale kdo nechce, aby byly nasazeny podle plánu? To bude muset zjistit doktor Watson, protože Holmesovi už zdraví i hlava přestávají sloužit, jako dřív...

U téhle knihy se opakovaly moje pocity, které jsem měla u prvního dílu - je prostě divné číst knihu z prostředí první světové války a mít pocit naprosto odpočinkové literatury. Jsou zde vcelku dobře prokresleny reálie, ale pořád jde "jen" o detektivku bez přesahu k něčemu hlubšímu (i když se místy zdá, že se autor snažil prostřednictví Watsona vměstnat otázky o zodpovědosti generálů nebo dilema o pomáhání na vývoji zbrani, která způsobí další ohromné množství úmrtí atd., ale prostě to moc nefunguje).

Jinak ale jde o "poctivou" detektivku: nikdy nevíte, z koho všeho se na další stránce vyklube německý špión, žádná postava si nemůže být jistá, že přežije do konce knihy (tedy kromě Watsona, paní Gregsonové a Churchilla, že). Watson postupuje ve vyšetřování osvědčenými holmesovskými metodami a často o vlásek unikne nástrahám vrahů nebo špionů. Prostě... klasika.
Postavy mi bohužel nepřipadaly příliš dobře rozvinuté - Watson se neustále do všeho hrdinně hrne, a pak si uvědomí, že je starý. Paní Gregsonová je tradičně velmi emancipovaná a má pro Watsona slabost. Němečtí špioni jsou všehoschopní a Churchill vlastně taky. I Watsonova hlavní motivace - vyřešit případ, aby Churchill pustit z internace Holmese - je poněkud přitažená za vlasy.

Takže shrnuto, podtrženo: Mrtví nikam neutečou je dobrá detektivka se zajímavými reáliemi. Ale doporučuji jen těm, kdo potřebují na nějakou dobu "vypnout" a nic jiného od knihy neočekávají. V takovém případě je velmi dobrou volbou.

Moje hodnocení:

Související články:

 Doktor Watson pátrá: Krajina mrtvých mužů
Faktor Churchill: Když jednotlivec hýbe dějinami 

Zdroj obrázku: Neoluxor

4 komentáře:

  1. Odpocinkova literatura? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám takový pocit, že už mě díky tobě zaujal první díl, ale nejsem si prostě furt jistá, jestli je to něco, co by se mi línilo. Ještě to nechám uležet :D Co každopádně musím pochválit, je grafické zpracování knih - obálky jsou vážně povedené.
    Měj se moc pěkně, Leni a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, o nic nepřicházíš, abychom k sobě byly upřímné :) Jinak graficky se mi to také líbí, i když přítel říká, že ta silueta tanku je historicky nepřesná, takže zas tak moc se asi v nakladatelství nesnažili...
      Díky, bohužel teď nestíhám ani číst, takže na články to v blízké době úplně nevypadá :/

      Vymazat