Dobrodružné výpravy do světů knih, filmů a seriálů. Bezpečný návrat není zaručen.

úterý 16. května 2017

Aristokratka na koni a zpátky ve formě

Třetí díl série Evžena Bočka o rodině Kostků, která v devadesátých letech dostala zpět hrad a snaží se na něm žít a přežít, jsem po minulém díle vyhlížela poněkud nedůvěřivě. Aristokratka na koni ale přišla s novými postavami a dokonce i něčím, co lze považovat za zápletku - takže zábavě tentokrát nedošel dech až do konce knihy.



Kostkové se na Kostce zabydleli, ale hlavní problémy přetrvávají: tedy hlavně to, jak přilákat dostatek návštěvníků a dostat z nich tolik peněz, aby nezbankrotovali. Zvlášť otcova posedlost šetřením už dosáhla patologické výše. Ale je tu nová letní sezóna a tudíž nová naděje. Kastelánka Milada vymyslí hororový projekt Arostokratka před smrtí s Marií III. (tedy vypravěčkou knih), která je podle rodové tradice prokletá kvůli svému jménu a zákonitě se blíží její smrt; ani tahle zaručená pecka však nemá potřebný ohlas a kupy faktur se vrší. A do toho všeho se objevuje stará příbuzná, o které nikdo nevěděl...

Aristokratka na koni je opravdu velmi zábavná. Jak už jsem naznačila, na rozdíl od Aristokratky ve varu (která je jen dokončením uměle přepůlené Poslední aristokratky) tu jsou nové prvky a celé je to dost propracované na to, aby vás stále se opakující vtipy nezačaly iritovat (jako se to stalo mě u předchozího dílu). Kniha navíc má milou i závěrečnou pointu, takže co víc si přát. Opět jsme četly s mamkou nahlas, za tři večery jsme ji přečetly, a tenhle způsob velmi doporučuji.

Co dalšího bych vám tak řekla? Ohledně humoru platí to samé, co v předchozích knihách: je postavený hlavně na "extrémních" charakterech postav: škudlivý otec, matka posedlá lady Dianou, kastelán Josef nenávidějící turisty, hypochondrický zahradník Spock, rázná kuchařka paní Tichá, šílená ex-anarchistka Deniska, kterou na Kostce odložil její bohatý otec-právník...  Je to stará a osvědčená parta, která je občas trochu předvídatelná, ale dobře spolu funguje.



Takže ano, přečtěte si Aristokratku na koni! (Pokud tedy je ještě někdo, kdo ji nečetl, protože moje tempo čtení novinek je v poslední době spíše záporné.) Je to přesně kniha na dva tři večery, kdy chcete vypnout a ničím se nezabývat. 

Moje hodnocení:
 




Žádné komentáře:

Okomentovat